. W sobotę, 9 listopada rozpoczęła się siedemnasta edycja kulinarnej biesiady z muzyką na żywo. Królowała pomorska gęsina we wszelkich odmianach: okrasy, smalce i smarowidła, pierogi i kartacze, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone i faszerowane, półgęski wędzone na zimno, wędliny z gęsiny, galarety, pasztety, zupy na gęsinie i potrawy z gęsich podrobów. Wydarzeniu towarzyszyły potańcówki przy akompaniamencie zespołu „Odloty". Mazurki, oberki, kujawiaki to tylko niektóre z tańców, których można było się nauczyć. Poza degustacją, muzyką na żywo i setkami stoisk z produktami wiejskimi, nauczyć się można było także darcia pierza.
Największa na Pomorzu biesiada kulinarna trwała trzy dni, a do Swołowa ściągnęło kilka tysięcy fanów gęsiny i to nie tylko z Pomorza. Przez prawie dwie dekady impreza stała się bardzo rozpoznawalną i największą imprezą jaką organizuje Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Ideą imprezy jest kultywowanie i podtrzymywanie tradycji Pomorza poprzez zabawę i spotkanie. Organizatorami wydarzenia poza Muzeum w Swołowie jest Zagroda Inicjatyw Twórczych, a partnerem Starostwo Powiatowe w Słupsku.
Gęsina w Swołowie
„Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina" to nazwa imprezy w Swołowie, która od 2008 roku przyciąga tłumy.
- 12.11.2024 15:29
Reklama