Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Wszystko o drobiu

Podziel się
Oceń

Zespół szkół Agrotechnicznych czyli popularny Rolniczak jako jedyna szkoła ze Słupska i powiatu słupskiego wzięła udział w ogólnopolskim projekcie „Stawiam na drób”, który finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
Kliknij aby odtworzyć

Szkolenie zorganizowała Akademia Kulinarna Marcina Budynka. To znana postać w świecie mediów.   Brał udział  w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”.Był też gospodarzem kuchni w programach  śniadaniowych „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Obecnie prowadzi własny gastronomiczny biznes.  Doświadczenie  zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile , RPA, Kanadzie i Malezji. Jest założycielem  oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni.

Głównym celem kulinarnych warsztatów w Rolniczaku było przeprowadzenie profesjonalnych zajęć z zakresu jakości i obróbki technologicznej polskiego mięsa drobiowego.  W szkoleniu udział wzięli uczniów z klas  o profilu żywieniowym.
Adepci sztuki kulinarnej wykonali kilkanaście dań z wykorzystaniem polskiego drobiu, a szefowie kuchni podzielili się swoim doświadczeniem, wiedzą oraz umiejętnościami w zakresie organizacji pracy.

Zajęcia praktyczne zostały poprzedzone godzinnym wykładem dla 150 uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej szkoły o profilu kucharz. Oprócz prelekcji szefa kuchni Marcina Budynka, dietetyk przybliżył aktualne informacje kulinarne oraz  żywieniowe dotyczące polskiego drobiu.
 

Więcej o autorze / autorach:
Reklama