Szkolenie zorganizowała Akademia Kulinarna Marcina Budynka. To znana postać w świecie mediów. Brał udział w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”.Był też gospodarzem kuchni w programach śniadaniowych „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Obecnie prowadzi własny gastronomiczny biznes. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile , RPA, Kanadzie i Malezji. Jest założycielem oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni.
Głównym celem kulinarnych warsztatów w Rolniczaku było przeprowadzenie profesjonalnych zajęć z zakresu jakości i obróbki technologicznej polskiego mięsa drobiowego. W szkoleniu udział wzięli uczniów z klas o profilu żywieniowym.
Adepci sztuki kulinarnej wykonali kilkanaście dań z wykorzystaniem polskiego drobiu, a szefowie kuchni podzielili się swoim doświadczeniem, wiedzą oraz umiejętnościami w zakresie organizacji pracy.
Zajęcia praktyczne zostały poprzedzone godzinnym wykładem dla 150 uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej szkoły o profilu kucharz. Oprócz prelekcji szefa kuchni Marcina Budynka, dietetyk przybliżył aktualne informacje kulinarne oraz żywieniowe dotyczące polskiego drobiu.